Сградата на Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски е преобразена в чест

...
Сградата на Софийската математическа гимназия Паисий Хилендарски е преобразена в чест
Коментари Харесай

Ситуация, приличаща на кражба: Двата портрета на Кристо

Сградата на Софийската математическа гимназия " Паисий Хилендарски "  е преобразена в чест на световноизвестния артист Христо Явашев - Кристо. Вече е приключен неговият портрет върху фасадата на ул. " Искър ". Автор е популярният графити актьор Насимо.

Художникът, ваятел и авангардист от български генезис Кристо умря през 2020 г. на 84 година, само че най-голямата му фантазия бе сбъдната преди месец - пакетирането на Триумфалната арка в Париж. Проект, които притегли необятен интернационален интерес и даде неопровержими мотиви за горделивост на България. 

Вероятно по този начин се е стигнало и до идеята за изрисуването на огромен стенна живопис с неговия облик в София. Инициативата е на Столична община, в памет на родения в България Кристо. Оказва се обаче, че това не е тъкмо по този начин. 

" Ситуация, наподобяваща на кражба. "

Така актьорът Дидо Пешев дефинира основаването на плана на Общината. 

Идеята за изрисуването на Кристо на знакова локация в София в началото е негова, твърди самият той в дълга обява във Фейсбук. Впоследствие обаче Столична община упълномощила реализирането на плана на различен актьор – Насимо.

По думите на Пешев, образната си идея за плана той споделил още предишното лято, единствено месец след кончината на Явашев. Според нея портрета на Кристо би трябвало да се появи на ул. " Ген. Й. В. Гурко "  38. След като провокирала голям интерес онлайн, актьорът получил покана от общината за подпомагане в реализирането на концепцията.

За задачата, Пешев трябвало да премине през всички процедури за утвърждение на плана, който се предвиждало да се случи през септември 2021 година като част от самодейностите във връзка пакетирането на Триумфалната арка в Париж.

На 3 август т.г. илюстраторът получил позвъняване от дирекция " Култура ", с което схванал, че концепцията му ще бъде осъществена от различен.

Вижте целият роман на Дидо Пешев, както и неговия вид за портрет на Кристо, който въпреки всичко финансира и основава със лични средства на авансово плануваната локация. 

 

Здравейте, обратно на останалите изявления, тази ще е по-дълга. Както някои от вас към този момент са видяли, скоро ще се появи...
Posted by Bare Hands Society on Friday, 29 October 2021
 
Модното издание " Вог " призна Кристо за ентусиазъм
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР